JAK DZIAŁA MANOMETR GLICERYNOWY?
Manometr glicerynowy jest urządzeniem pomiarowym, które wykorzystuje się do pomiaru mediów gazowych i ciekłych np. w przemysłowych liniach technologicznych, kompresorach, pompach, układach hydraulicznych czy systemach chłodzących. Jego specyficzna budowa i zasada działania sprawiają, że jest to najlepsze urządzenie do wykonywania pomiarów w urządzeniach, w których występuje duże nasilenie drgań, wysoka dynamika obciążenia ciśnienia oraz wibracje.
DO CZEGO SŁUŻY MANOMETR GLICRYNOWY?
Manometr glicerynowy to urządzenie służące do wykonywania pomiarów podciśnienia i nadciśnienia w układach różnych mediów. Może być to np.: sprężone powietrze, gazy, woda, olej hydrauliczny albo inna ciecz. Ich konstrukcja sprawia, że są bardzo trwałe i odporne na ciśnienia występujące w takich układach. Gliceryna znajdująca się we wnętrzu obudowy tych manometrów jest na tyle gęsta, iż skutecznie spowalnia ruchy wskazówki. Dzięki temu wszelkie drgania wskazówki są wyeliminowane, a wszystkie wskazania są stabilne i zgodne z prawdą.
SPOSÓB DZIAŁANIA MANOMETRU GLICERYNOWEGO
Najpopularniejszy rodzaj manometrów glicerynowych to te wyposażone w rurkę Bourdona. Najczęściej jest ona wykonana ze stali nierdzewnej. Jeden jej koniec jest przytwierdzony do obudowy. Jego zadaniem jest doprowadzanie ciśnienia do rurki. Drugi koniec tej rurki połączony jest z układem przekładni, czyli miejscem, w którym pokazywany jest wynik pomiaru. Cała rurka jest wygięta, ale w efekcie działania na nią różnicy ciśnienia wewnętrznego i zewnętrznego prostuje się. Wyniki przekształcenia rurki są przekazywane za pomocą dźwigni zamontowanej na jej końcu na mechanizm zębatkowy. W efekcie wskazówka umieszczona na tarczy pokazuje wiarygodny wynik.
W JAKICH BRANŻACH STOSOWANE SĄ MANOMETRY GLICERYNOWE?
Manometry glicerynowe są stosowane między innymi w przemyśle maszynowym, a także w energetyce i ciepłownictwie oraz w maszynach budowlanych i urządzeniach hydraulicznych.